FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
wszystko o kulturystyce i nie tylko
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Rejestracja
Forum wszystko o kulturystyce i nie tylko Strona Główna
->
Dieta
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
Kulturystyka
----------------
Trening
Odżywki i Suplementy
Doping
Fotki
Dieta
Kulturyści
Nowinki
Nasze Relacje
Inne Sporty
----------------
Karate
Strongman
Inne Sporty
Inne i Ciekawe
----------------
Hyde Park
Propozycje i sugestie
Humor
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
rafalkomando
Wysłany: Nie 10:59, 22 Kwi 2007
Temat postu: Miód-art.
Na sumeryjskich glinianych tabliczkach sprzed 4000 lat zanotowano fakt uzycia miodu pszczelego jako leku. Znane są antybakteryjne właściwości miodu.
Czym właściwie jest miód? Otóż miód-to nasycony bądź przesycony roztwór cukrów, zawierający maksymalnie ok. 20% masowych wody. Składnikami stałymi tej mieszaniny są przede wszystkim glukoza i fruktoza, ale także niewielkie ilosci kwasu glukonowego. Stąd niskie pH miodu, wahające sie od 3,2 do 4,5. Przy takim pH rozwój drobnoustrojów i bakteri chorobotwórczych jest zahamowany, gdyz optymalna kwasowosc, niezbedna do ich rozwoju, jest bliska 7. Małe wartości pH wzmagają działanie bakteriobójcze białych krwinek obecnych w organiźmie.
Ustalono, że działanie bakteriobójcze miodu jest spowodowane przede wszystkim obecnością nadtlenku wodoru. Związek ten powstaje w miodzie w wyniku przemian enzymatycznych, które można zapisać w następującej uproszczonej formie:
C6 H12 O6 +H2O + O2 --> kwas glukonowy + H2O2
Produkty tej reakcji konserwują miód. Nadtlenek wodoru ulega jednak dość szybko rozkłądowi. Nie jest więc jedynym czynnikiem powodującym antybakteryjne działanie miodu. Do czynników takich zaliczyć można m.in. pinocembriny, które występująw propolisie-substancji zbieranej przez pszczoły z pąków niektórych gatunków drzew. Substancjami takimi mogą być także, w zależności od pochodzenia miodu: benzeno-1,4-diol, kwas 3-fenylo-2-hydroksypropionowy, kwas 3,5-dimetyloksybenzoesowy, a także kwas salicylowy.
Miody mają zróżnicowane właściwości bakteriobójcze. Najwyraźniej właściwości te zaznaczają sie w przypadku miodu z manuka (drzewa dziko rosnącego w Nowej Zelandii). Badania laboratoryjne i kliniczne wykazały, że miód ten może być stosowany, w ok. 5-procentowych roztworach, jako skuteczny lek przy owrzodzeniach żołądka i dunastnicy. Ponadto pryspiesza on gojenie ran po oparzeniach...
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Skin Created by: Sigma12
Powered by
phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin